nedeľa 4. decembra 2016

Narcizmus - zkreslené vnímaní reality


Někteří autoři řadí narcistickou poruchu osobnosti mezi psychotické poruchy. Znamená to, že v psychickém prožívaní takových osob se často objevují prožitky podobné psychotickým bludům, což jsou stavy, kdy jsou přesvědčeni o něčem, co pro ostatní zjevně není realitou. Pro ně jsou ale tyto bludy jejich vnitřní realitou, nedokáží je odlišit od skutečnosti a proto se jimi řídí. Protože tyto bludy jsou často paranoidní, jsou i reakce těchto osob v těchto stavech leckdy až hrůzu nahánějící.

* Máte pocit, že se vše točí okolo partnera a cokoliv uděláte, tak nikdy nebude dost dobré?

Možná už v tom žijete tak dlouho, že si to ani neuvědomujete a snažíte se a snažíte a přitom jediným výsledkem je Vaše permanentní vyčerpání a narůstající frustrace nezadržitelně se postupně měnící v nekontrolovanou zlost.

* Překvapuje Vás tento člověk nečekanými názory a nápady na řešení nejrůznějších situací? Nevíte, kdo je tady blázen, jestli Vy nebo někdo jiný, protože ta řešení jsou jakoby z jiné planety?

A nikdy nevíte, kdy to přijde a co to bude. Poznáte to vždy až zpětně z té pachuti, která zůstane viset ve vzduchu. "Už je to tu zase" si pokaždé řeknete až když je po všem a hlavou se Vám honí "proč zase?".

* Jak často se vracíte k tomu, jak byl(a) na začátku pozorný(á) a Vy i Vaši přátelé jste si říkali, že jste potkal(a) toho nejůžasnějšího člověka na světě

Narcisové dokáží brilantně předstírat, když jim o něco (někoho) jde. Na začátku jakéhokoliv vztahu, ať už osobního, nebo pracovního, působí dojmem dokonalých společníků a nejempatičtějších lidí, kteří plní Vaše přání ještě dříve, než na ně sami dokážete pomyslet. Pak ale bublina splaskne. Např. po svatbě, při otěhotnění, při návratu do zaměstnání po mateřské dovolené se Váš partner (nebo šéf) rázem promění v krvelačnou bestii a Vy od té chvíle jen doufáte, že se zase vrátí ten úžasný člověk z prvních několika setkání. Nevrátí se :( 

* Nepřiznává vinu, i když je evidentní, že "za to" může

Ať se to týká třeba neustálých pozdních příchodů. Neplnění dohodnutých úkolů atp., tak vždy reaguje útočně a snaží se svalit vinu na Vás, nebo na kohokoliv jiného, kdo se zrovna namane. Jakékoliv upozornění z Vaší strany jenom stupňuje útoky proti Vám. Tak to nakonec radši vzdáte, protože "to nemá cenu". 

* Když onemocníte, nebo nějakým jiným způsobem klesne Vaše výkonnost, tak Vám je to hned vyčítáno a paradoxně je i přidáno v úkolech, stresu atp.

Jsou běžné případy, kdy partner(ka) onemocní třeba rakovinou a stane se proto cílem útoků zdravého partnera. V pracovních vztazích je ekvivalentní např. to, že plně vytíženém zaměstnanci šéf přidá ještě další úkoly s myšlenkou "já ti teprv ukážu, co je to být přetížený" a přitom si třeba ještě myslí, jak hezky rozvíjí osobnost svých podřízených, kteří z toho musejí mít určitě skvělý pocit.

* Používá peníze jako prostředek manipulace

Buďto omezuje Váš přístup k penězům, nebo dává najevo, že peníze si musíte nejdříve pořádně zasloužit. Peníze jsou pro narcistní osobnosti klíčovým nástrojem manipulace. Nevíte za co a kdy utrácí a neustále se pohybuje na hraně finační udržitelnosti (rozumějte v dluzích, které ale za něj ještě zvládáte splácet) and nebo naopak shromažďuje peníze jako smysl svého života.

 

* Mají grandiózní fantazie, jednou dobydou svět, nebo alespoň vypijí nejrychleji půllitr piva z celé vesnice

Má zkreslený pohled na realitu a přichází se skvělými nápady, které tentokrát již přinesou kýženou slávu a řešení všech problémů. Ony problémy se mezitím jenom kupí a kupí. Všichni okolo trpí, jenom narcistní osoba stále vykládá, jak se jednou budete mít skvěle a že pro úspěch budoucí je potřeba chvílu trochu trpět. A ta chvíle trvá někdy i několik let. Pak se na to ostatní vykašlou. 

* Jsou úporní

Když se pro něco rozhodnou, tak s nimi nehne ani stádo volů. Čím větší je iracionalita cíle, kterého se snaží úporností dosáhnout, tím větší kladou odpor jakýmkoliv snahám o vyvedení z tohoto stavu nepřiměřeného bazírování na nějaké aktivitě nebo věci atp. Dožadují se plnění úkolů, jejichž jediným smyslem je manipulace prostřednictvím pocitů viny.

* Chtějí mít vše dokonalé a přitom nedokáží onu "dokonalost" jasně specifikovat

Ptají se na to, co a jak zrovna děláte a Vy cítíte, že ty otázky nepramení ze zvědavosti. Už dobře víte, že se jedná o útok, který ve Vás spouští kaskádu nepříjemných pocitů. Narcistní osobnosti vyvolávají ve svých obětech pocity viny právě prostřednictvím dožadování se dokonalosti, která je ale zjevně nedosažitelná a nepodstatná (alespoň pro vnějšího pozorovatele). Když někdy mají vyprodukovat něco sami, má to pokaždé absurdně směšný výsledek.

Otestujte si osobu, které se chcete bránit:

 

1 komentářů:

Anonymný povedal(a)...

Podmínky za jakých se poznat dají jste vystihl přesně. Já na ně narazila, když jsem poprvé v naší domácnosti projevila nesouhlas s jeho názorem. Přestěhovali jsme se do společného bydlení a začalo to být ještě mnohem horší. Už nemusím mít vůbec žádný názor, stačí, že prostě jen existuji.
Škoda, že jsem nad tímto nepřemýšlela před šesti lety, kdy jsem poznala přítele. Byl to přesně ten typ prince na bílém koni, ale jen v jeho prezentaci sama sebe. Tu zdechlou herku teď opravdu opatruji ve stáji, kam se nerada vracím. Starám se, jako by to byl ten úžasný koník z dob našeho seznámení. A přitom se snažím, aby na mě nepoznal, že už neplánuji žádnou další společnou budoucnost. Za jeho agresi ke mně a jeho hrubé chování si, podle něj, můžu já sama. Což je nakonec pravda. Měla jsem odejít už dávno. Je až neuvěřitelně dokonalý v konstrukcích důvodů, proč mě jakkoli napadnout, mám se změnit, aby neměl důvod na mě hledat nedostatky. Je to ponižující pocit, když se nebráním, jen aby už nezacházel dále a byl klid. Jenže klid stejně nikdy není. Důvodů k šikaně si najde denně dost, stačí jen, když se na mě podívá. Po takovém záchvatu bezvládně sedí a ve finále si stěžuje na únavu z takového života, který vede a na to, že má vedle sebe člověka, který mu dělá všechno naschvál, aby se musel rozčílit. Nakonec odchází kamkoli s komentářem, že se takto bídně cítí jen kvůli mě. A svoji vinu předá spokojeně na moje bedra. Už jej ale ani nelituji a ani se snad nesnažím pochopit. Není šance, že by ta "mršina ve stáji" mohla být znovu bílým koněm. Vyslovil na moji adresu již tolik urážek, jen aby se sám cítil líp, že kromě nenávisti cítím už jen strach, aby nepřišel na to, že se chystám odejít. Neplatí na něj jakékoli racionální argumenty, city, prostě nic. Toho dřívějšího prince už nenacházím ani ve vzpomínkách. Přebily je vzpomínky čerstvější a opravdu ošklivé. Ale jen díky jim mi spadly růžové brýle. Vyklubal se z něj jen parazit, manipulátor a neskutečný surovec, kterého jsem v počátcích milovala a omlouvala jeho občasné výstřelky v chování špatnými zkušenostmi z předchozích vztahů. Toto se mi snažil totiž namluvit. Snad mám dost síly si zařídit vlastní život a pracuji na tom. Snad toto budou moje poslední Vánoce, které zase probrečím.

Zverejnenie komentára