streda 21. mája 2014

Proč se mnou nemluvíš? Jak zvládat soužití s citově uzavřeným partnerem?

Je váš partner obyčejný morous, nebo už patří do „kategorie“ schizoid? Musíte mu vyúčtovat každý rohlík, přičemž nákup výhodného balení jogurtů vůbec nechápe? Ale za svou literaturu si klidně utratí jmění, nebo půjčí padesát tisíc kamarádovi na jakousi expedici? Považuje projevy lásky za zbytečné, protože už to přece jasně vyjádřil tím, že si vás vzal? A jak do toho zapadá princ Charles?

… britská královna Alžběta se svému synovi Charlesovi věnovala v době jeho předškolního věku pravidelně dvacet minut denně. Její manžel, princ Philip, Charlesův otec, se synem údajně poprvé promluvil v době, kdy byly chlapci tři roky. Nebylo divu, teprve v tomto věku byla angličtina dítka dostatečně vytříbená. Netvrdíme, že český, byť ne bulvární denní tisk, z něhož jsme zprávu převzali, se nemůže mýlit. Lež pokud byla situace na britském královském dvoře taková, jak popsáno, nelze se partnerským peripetiím následníka trůnu divit… (ukázka z pasáže Výchova korunovaných hlav)

PhDr. Tomáš Novák patří k mým oblíbeným autorům. A i tentokrát jsem tuto sice útlou, ale informacemi nabitou knížku přečetla, tak říkajíc, na jedno nadechnutí. Problematika schizoidních (citově uzavřených) osobností a vztahů s těmito jedinci je zde vysvětlena srozumitelnou a poutavou formou.  
Je vůbec možné s partnerem, který nedává najevo city, upřednostňuje své zájmy a na rodinu nebere ohled, prožít spokojený život? Jak s ním vycházet?

Je možné ho změnit? Autor vám ukáže, jaké máte možnosti, jakými cestami se můžete dát, ale tu svou si musíte zvolit sami a také následně nést veškeré důsledky této volby. Dozvíte se také něco o asertivitě a zejména o tom, že máte tzv. „asertivní“ práva, například právo změnit názor a nikomu nic nevysvětlovat.

Publikace je určena především ženám – partnerkám citově uzavřených partnerů (schizoidních mužů je mnohem více než schizoidních žen), ale pro svou odbornou praxi z ní mohou čerpat např. také sociální pracovníci, advokáti či soudci. Odborný výklad je doplněn řadou příkladů, které umožňují snáze pochopit dané téma i čtenářům psychologií dosud nedotčených. Pro případ, že by přece jen byly některé pojmy nesrozumitelné, můžete nahlédnout do stručného výkladového slovníčku v závěru publikace.

…pan XXX byl cestovatel. Každoročně se vydával na náročné expedice do exotických krajin. Uskutečňoval je až překvapivě levně, však se také vracíval vyhublý. Tvrdil, že jezdí „poznávat svět, ne žrát“. Manželce vyčítal, že není žádná hospodyně. To jeho maminka vystačila se stovkou na týden a osobu a ještě jí zbylo. Požadoval vytvoření jídelního lístku, v němž byla uvedena zároveň i hmotnost jednotlivých potravin, jakož i jejich součet, a to pro každého zvlášť. Například starší syn: pondělí – snídaně 2 rohlíky, čaj (1/3 sáčku Pigi), 1/2 taveného sýra atd. Problém byl s nedělní večeří, která na rozdíl od ostatních přesných čísel byla uvedena obecným „zbytky“. Ony totiž žádné zbytky nezůstávaly. To umožnilo vypnout ledničku… Na „hladové bouře“, jež v rodině nastaly, reagoval muž koupí domácího kina. Nepoměr mezi relativním přepychem přístroje a škudlením na jídle vysvětlil tím, že „není tak bohatý, aby mohl kupovat levné věci“ a „těžce vydělaných peněz si váží natolik, že je nedovolí projogurtovat“.

Na jogurt mají schizoidé obzvláště spadeno. Jsou tací, kdož vytknou nadměrný nákup této poživatiny již v prvních dnech líbánek. Další muž, hlava čtyřčlenné rodiny, tvrdil, že „prostě nechápe, jak je možno nacpat ledničku jogurty“, čímž reagoval na manželčino využití reklamní akce „koupíte tři, dostanete čtyři“. 

Tomáš Novák, Proč se mnou nemluvíš? Nakladatelství Grada 2013.
Soňa Rivera
Zdroj: http://www.superrodina.cz

0 komentářů:

Zverejnenie komentára